Dejul - Împreună pentru Ucraina

Cel mai amplu proiect al nostru, Dejul – Împreună pentru Ucraina, a început la scurt timp după izbucnirea războiului, din dorința de a ajuta cât mai repede semenii noștri ucraineni, atât pe cei de dincolo de graniță, cât și pe cei trecuți deja în România, dar aflați în fața celei mai mari încercări: aceea de a fi departe de casa ta, printre străini, fără să cunoască limba, fără să cunoască pe nimeni, doar fugind din calea unui război nemilos care începea să ucidă oameni nevinovați.

Am primit donații în bani  de peste 50.000 de lei, am primit donații în alimente și bunuri de strictă necesitate de peste 250.000 de lei, iar pe parcursul întregului proiect am transportat spre vamă și dincolo de vamă peste  50 de tone, fiind una din primele 5 asociații din țară care am ajuns în vama Sighet, unde ulterior am reușit să colaborăm și cu Uniunea Ucrainenilor din România. Am ajuns până în localitatea ucraineană Solotvino(Slatina), o localitate situată chiar lângă graniță. Cu o populație de doar aproape 9000 de locuitori, din care peste 60% sunt români, au primit peste 4000 de refugiați.

Am avut o discuție cu primarul localității care, pe lângă pozele cu atrocitățile comise de armata rusă pe care ni le-a arătat, a spus că peste 90% din ajutorul primit vine din România și vine in general de la ONG-uri nu de la autorități.  Pentru acest lucru vă mulțumește în numele poporului ucrainean și a comunității românești pe care o conduce.  ,

                Pe parcurs, ni s-au alăturat românii din San Severino, Italia, elevi, profesori și părinți ai școlilor și grădinițelor din Dej, numeroase societăți comerciale din localitate, firme de curierat.

                Într-una din zile, un grup de 64 de ucraineni au poposit în Dej  în drumul lor spre Germania. Au plecat dis de  dimineața din Vama Siret iar prima oprire au decis să o facă la Dej.  Și nu întâmplător ci datorită oamenilor de bine care au pus Dejul pe harta empatiei cu poporul Ucrainean. Aveau nevoie doar  de o masă caldă masă care a fost oferita de Escape Garden. Din partea Asociației, deci a dumneavoastră, au primit apă și dulciuri, având în vedere ca jumătate din ei erau copii.

                Apoi am organizat una dintre cele mai mari acțiuni ale Asociației. 

Am reușit să aducem un TIR din Ucraina și să-l umplem cu peste 22 tone de produse pentru poporul ucrainean. Evident nu a fost doar meritul nostru, dar suntem mândri că noi, împreună cu Uniunea Ucrainenilor din România (Cоюз Українців Румунії) am organizat și coordonat acest transport. Partenerii noștri au fost  Banca pentru Alimente Cluj care a livrat 17 paleți de lapte, precum si o serie de produse de igienă și Fundația Caritabilă Sf. Daniel Turda, care a trimis către poporul ucrainean zeci de paturi, pături, saltele, saci de dormit și îmbrăcăminte. Ultima încărcare în drumul spre Ucraina a fost la Dej unde am pus peste 3 tone de alimente, produse de igienă, medicamente și altele donate de către poporul Italian.